De egel; Erinaceus europaeus
Grootte
de kop-romplengte 20 - 30 cm
staartlengte 18 - 44 mm
hoogte 12 - 20 cm gewicht 258 - 1375 g
Insecteneter
Dus geen melk, brood en pindkaas geven, dat veroozaakt darmproblemen. Af en toe hondenbrokken, niet te veel, ook dan krijgt de egel last van zijn/haar darmen.
De schilden van insecten zorgen voor een goede darmflora.
Actief in de avond en 's nachts
Zoogdier
Egeltjes komen levend ter wereld. Gelukkig voor de moeder zijn ze dan nog zacht. De weinige stekeltjes liggenin de huid.
Voortplanting
Na 9 - 11 maanden is het egelvrouwtje geslachtsrijp. Ze maakt dan proestende geluiden. Het mannetje loopt al snuivend 's nachts rond op zoek naar een vrouwtje. De paartijd loopt van mei tot september. Na de pariong woont het stel in het nest van het vrouwtje. Na ongeveer 35 dagen, vlak voor de geboorte, jaagt ze haar mannetje het nest uit: hij is een voedselconcurrent.
Er kunnen 5 - 7 jongen worden geboren, 1 of 2 maal per jaar: mei/juni en augustus/september. Ze worden blind en doof geboren. Eén dag na de geboorte hebben de egeltjes al 100 stekeltjes, die in 3 dagen grijs/bruin worden. Na drie weken gaan de ogen en oren open en hebben ze al 2000 stekels. Ook gaan ze af en toe het nest uit. Na 2 à 3 maanden wordt het melkgebit gewisseld voor een vast gebit. De moeder verjaagt nu haar kinderen uit het nest, ze moeten het nu zelf maar gaan uitzoeken!
Winterslaap
Voordat de egel aan zijn/haar winterslaap begint, wordt er flink gegeten, zodat ereen goede vervoorraad wordt opgebouwd. Het gewicht loopt op van 258 - 1375 gram tot 1500 gram. De lichaamstemperatuur daalt van 36 naar 10 graden. De hartslag daalt van 190 naar 20 slagen per miinuut en er wordt 1 maal per 2 à 3 minuten ademgehaald.
Zintuigen
De reukzin is zeer goed ontwikkeld, hij/zij ruikt insecten tot 3 cm onder de grond.
Het gehoor is uitstekend, het gezichtsvermogen wat minder: een egel is bijziend.
Vijanden
Het verkeer, pesticiden, maaimachines: kortom de mens.
Geluid
Egels snuiven bij het eten, knorren bij gevaar en fluiten bij de paring, Verder piepen, sissen en sjirpen zij.
Stekels of pennen
Een volwassen egel heeft 8100 - 8700 stekels van 15 - 25 mm lang. Ze zijn hol en bestaan uit verschillende lagen keratine. de gemiddelde levensduur van een stekel is 18 maanden, dan valt hij uit (als een mensenhaar) en groeit er een nieuwe.
Oprollen
Voelt een egel zich bedreigd, dan rolt hij/zij zich helemaal op. Over het hele lichaam loopt een koepelvormige staart-rugspier. Deze wordt samengetrokken als de kleine huidspieren zich aanspannen. Door het samentrekken van de dikke kringspier schuift de rughuid over het dier heen.
De egel is een goede zwemmer, maar verdrinkt als er geen glooiende oever is om uit het water te kruipen. Voor de mens is de egel een nuttig beestje: in onze tuinen verlost hij/zij ons van allerlei "ondegierte". Er moeten voldoende plekjes zijn waar hij/zij zich kan verstoppen, overdag en tijdens de winterslaap.
De egelopvang Zuid-Holland heeft in het najaar van 2013 drie egels in onze heemtuin uitgezet, twee manneetjes en één vrouwtje. Zij zullen bij ons voldoende ruimte hebben om lekker te scharrelen en schuilplaatrsen zijn er ook genoeg.
Egel gevonden? Bel dan 0900 - 1120000, NIET mailen!
Segrijnslak (foto: H. Morelis)
Voor slakken is de heemtuin een waar paradijs. We bestrijden ze niet. Het zijn lekkere hapjes voor de vogels.