Bloemen en planten



De oorspronkelijke vegetatie van de Heemtuin bestond louter uit brandnetels en bramenstruiken.
Ze hebben voor een groot deel plaatsgemaakt voor andere bloemen en planten. Deels zijn ze aangeschaft, zoals de rhododendron en sommige berken, deels hebben ze de gelegenheid gekregen om uit te groeien, omdat de vrijwilligers meer licht en lucht in de Heemtuin brachten.



V iola odorata; maarts viooltje

Pulmonaria officinalis; longkruid
De eerste paars/roze bloemetjes van het longkruid zijn ook al weer te zien.
Longkruid behoort tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). In de heemtuin is het gevlekte longkruid te vinden. Er is ook een soort zonder vlekken, die uit Frankrijk afkomstig is.
(P. longifolia). De botanische naam is afgeleid van het Latijnse pulmo (= long). Men meende dat de tekening van het gevlekt longkruid op (zieke) menselijke longen leek.
(Bron: Wikipedia)


Symphytum grandiforium; smeerwortel

Symphytum caucasium; smeerwortel

Helleborus argutifolius; kerstroos                                                                                         Helleborus orientalis


Galanthus univalis; sneeuwklokje



Crocus

Kievitsbloemen



Tulp (helemaal open)


Kleine Maagdenpalm



Geranium, gele dovenetel en daslook

daslook (Allium ursinum)


Kleefkruid



Kerria japonica (Ranonkelstruik)


Lelietje-van-dalen


Hebe albicans


Kerria




Smeerwortel en op de voorgrond: goudveil




Sleedoorn

Gele Lis



gele dovenetel



Wilde Roos


boompioen

Klaproos en Kamperfoelie


Groot Kaasjeskruid


Weigelia


Rhododendron

Deutzia in knop (foto: Yvonne Commijs)                                                                  Deutzia: bloemen zijn open (foto Michelle van Gent)


teunisbloem

koninginnenkruid


Japanse anemoon, Anemone hupehensis. Het is geen inheemse plant. Hij zou dus eigenlijk niet thuishoren in een heemtuin. Hij werd tussen 1900 en 1910 in Europa ingevoerd in Nancy en is afkomstig uit de Chinese provincie Hebei. De variëteit Anemone hupehensis var. japonica. komt van nature voor in Japan. (bron: Wikipedia)


Campanula Lactiflora (klokjesbloem)


Knikkend nagelkruid

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid


Kruldistel (Carduus Crispus)

De hele plant is met stekels bezet. Hij heeft een hoge, vaak bovenin vertakte stengel, met op elk uiteinde meestal vijf bloemhoofdjes. Hij heeft krullende, gekroesde bladeren.

Wilde Orchis

Wilde Orchis



Herfstijloos

Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius)

De Japanse wijnbes is nauw verwand aan de braam. Dat is ook wel te zien aan de bessen. De soort komt van nature voor in Korea, Japan en China. Omstreeks 1875 werd in Frankrijk een tot dan toe onbekende, op een braam lijkende struik ingevoerd, die de naam Japanse wijnbes kreeg. Via Frankrijk verspreidde de struik zich.